Så här års är det verkligen hög tid för alla studentbaler och bröllop vilket gör att även vi makeupartister och frisörer har fullt upp att stå i med att göra alla blivande studenter och brudar snygga i hår och make. Många väljer att boka en tid hos både frisör och makeupartist för att vara riktigt fina till sin bal eller till sitt bröllop.

Bröllop är ju Dagen med stort D i många flickors liv och det är månader och ibland år av förberedelser som ligger bakom det perfekta bröllopet! Det är mängder av planerande med provsmakningar av menyer, val av klänning, kyrka, färger, tärnklänningar, musik, ringar och såklart test för håruppsättning och provsminkning! När det gäller brudmakeup så är det ganska speciellt. Det är ju i detta läge självklart bruden som står i fokus och hennes önskemål och åsikter som räknas. När man annars sminkar modeller och skådisar för diverse andra jobb så är deras personliga åsikter inte lika viktiga utan där handlar det mer om att skapa en karaktär eller en look som designern eller regissören vill ha.

Men när det gäller brudar och bröllop så är det ju hon som är både regissör och producent och du som är designer. Det gäller som makeupartist att se till att den blivande bruden verkligen känner sig otroligt vacker, att du förstår och ser till hennes önskemål men samtidigt kommer med bra förslag och ideér själv på hur man bäst kan framhäva hennes drag och ansikte till det allra bästa.

Basen – nästan viktigast av allt på en brud. Den ska ofta hålla i 12-16 timmar och klara av både skratt, gråt, kanske regn och mängder av kramar och kindpussar. Den ska hålla genom en fotografering, en vigsel, en bröllopsmiddag och dans och vara lika fin kl. 02.00 när brudparet kryper till kojs. Det gäller att välja en vattenfast och tålig bas som sitter bra och är hållbar men helst ska den se väldigt naturlig och vacker ut för de flesta bröllop är på dagtid och på sommaren med väldigt avslöjande ute ljus.

Jag brukar tycka i detta läge att en mineralfoundation är oslagbar. Den håller länge, är vattenfast och snygg, blir ett naturligt resultat och är lätt att bättra på.

Brynen – oftast kanske man får plocka till och forma brynen i en snygg form vid provsminkningen och sen be bruden att själv hålla efter dem till bröllopet. Har bruden breda buskiga blonda bryn brukar jag vara försiktig så jag inte plockar dem för tunt utan bara jämna till, skapa en snygg form och kanske tunna ur dem en aning. Skapa snygga symmetriska bryn som lyfter och jag brukar inte heller fylla i och markera dem för mörkt, då hon oftast knappt känner igen sig själv om hon innan aldrig plockat eller färgat brynen.

Ögonen – här är det oftast ett önskemål och ganska bra att plocka upp några av färgerna från brudbuketten och/eller de övriga färgerna på bröllopet och även att försöka välja toner som framhäver brudens ögonfärg på bästa sätt. Att tänka på är självklart att välja en vattenfast mascara och eyeliner även här för att tåla diverse skratt, glädjetårar och svett. Sen hur man väljer att sminka ögonen beror ju helt på önskemål och utseende men försök att på bästa sätt framhäva form och färg och att det inte blir för mesigt på ögonen även om det är en brud som vill ha en ljuv sminkning så kan ljusa pasteller vara fina att konturera med en skarp tunn eyeliner t.ex. och eventuellt enstaka singleflares lösfransar. Testa!!

Kinder – här jobbar jag gärna med att konturera och forma ansiktet med shading och highlight och att jobba ganska mycket med hela benstrukturen i ansiktet, fast med ljusa skira toner, så det inte blir för starkt i dagsljuset! Rougen är fint om den är ganska stark så man får lite rosiga kinder och lite färg på bruden. Sen om den är pudrig pastellfärg som är matt, en guldskimrande bronze-ton eller en fin naturlig cremerouge eller flytande rouge är beroende på bruden, önskemål, övriga sminkningen och även ganska mycket på hudtypen. Tex. creme och flytande rouge passar inte så bra om man har lite acne-hy eller finnar. Metallic och guldskimmer passar ofta fint på fräkniga brudar eller brudar med gyllene varm hudton. Ljuva matta pasteller passar väldigt bra om man har brudar med ljus skir vacker hy både varma och kalla toner.

Munnen – Röda läppar! Min favorit på en brud sminkning är att köra lite 40-tals inspiration med röda läppar. Däremot är det ju sjukt opraktiskt! Så det brukar jag bara sätta på en brud som jag vet kan ”sköta sig” i röd mun. Dvs. äta, dricka, pussas försiktigt, vara medveten och kolla och hålla efter munnen ofta, samt en brud som klarar av att själv bättra på en röd mun snyggt!

Annars är ju tricket läppenna på hela munnen, läppstift och ev lite gloss, plus bita av och pudra bra för hållbarhet. Men munnen är ju en sån detalj som mest av allt kommer att behövas bättras på under dagen och kvällen. Här är det ju då både vår skyldighet och rättighet till merförsäljning som kommer in på att sälja till bruden ett touch-up kit. Det bör bestå av läppenna, stift och gloss, puder och rouge. Kanske en makeup-spegel som är snygg och glammig kvällen till ära?

Så i en brudmakeup så tycker jag att det ingår en provsminkning, brynplockning, sminkning på bröllopsdagen och sen att man säljer till ett touch-up kit till bruden som man erbjuder sig att införskaffa eller sälja till bruden. Detta är även ett bra sätt att tjäna lite extra pengar, samt att även erbjuda att sminka tärnorna och kanske mamman och systrar till bruden t.ex.. Detta kan också generera ganska mycket extra pengar och man kan ha att göra hela dagen för bröllopet om man säljer in detta lite snyggt!

Så nu är det du som är designern – sätt igång och skapa!

-Lycka till med era brudmakeuper!