Text: Malin Månsson

Hej kära läsare!

Då är vi inne i januari, snart februari till och med! Jag har befunnit mig i Thailand i vanlig ordning och firat in en del av det nya året. Semestern har bestått av bra böcker, mycket sömn, mycket massage och massor med god mat. Precis vad jag behöver vintertid!
Älskar dock vinter också så en skidsemester hann vi med precis innan också – så verkligen fått tid att ladda mina batteriet.

En annan sak som jag njuter av är god, hälsosam och nyttig mat. Lagar den givetvis själv!

Man blir pigg, välbalanserad och huden strålar – kan de bli bättre?

Något som jag fokuserar en del på i matväg är nyttiga fetter.
Det glöms ofta bort och i januaris vikthets borde man faktiskt ha med detta. Jag upplever att många har rädsla för just fett vid viktnedgång (egentligen inte bara viktnedgång, utan överlag), vilket är synd. Det är både gott och nyttigt – så länge de kommer från bra källor. Mättat fett ska man gärna undvika, medan omättat fungerar bättre. Fett hjälper kroppen vid bland annat cellförnyelse och har även ett finger med i hormonbalansen.

Lax, avokado, frön & nötter är en del av de fetter jag äter nästan varje dag, men det jag tänkte fokusera lite på i inlägget är frön och nötter. Dessa är väldigt nyttiga, är sprängfulla med näring och energi!

Nötter/frön innehåller ju som sagt mycket fett, men även en hel del protein faktiskt. De innehåller även mycket e-vitamin som hjälper immunförsvaret, skyddar nervsystemet, hjälper till att motverka inflammation och infektion. Det är även en antioxidant som skyddar från fria radikaler.
Vi ”hudnördar” vet ju att e-vitamin är väldigt bra för hudens kondition, håller den elastisk och motverkar blandannat rynkor och hjälper till att skydda mot UV strålning. Givetvis kan man inte gå ut i solen och tro man är skyddad för man åt en näve nötter tidigare – men de hjälper kroppens egna funktioner att fungera bättre.
Nötter innehåller även en del andra mineraler som zink, järn, kalcium och magnesium.

Vill tillägga att jag endast pratar om naturella nötter, frön då de som saltats med mera inte blir lika nyttiga som just naturella. Nötter och frön innehåller mer energi än andra näringsämnen så som med allt annat gäller ändå dock att äta med måtta.

Var ska man trycka in detta i kosten då? Jo, man kan lägga det i fil/yoghurt/kvarg på morgon eller mellanmål tex. Eller använda det i matlagning. Ett tips om hur man kan göra det lite roligare & lyxigare är att faktiskt göra sin egen müsli eller granola! Jag har själv testat och det blir supergott! Jag brukar ha det tillsammans keso eller kvarg med blandade bär – perfekt till frukost, mellanmål eller kvällsmål.

image1

Recept:
6-7 dl havregryn
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl kokosflingor
0,5 dl hackade/mixade mandlar (naturella)
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma

1 dl äppelmos (osötad)
1 dl kalorifri lönnsirap alt 0,5 dl smält honung, 1-2 äggvitor
1 dl smält kokosfett (jag föredrar smaklös med det är en smaksak)
10 droppar vanilj steviadroppar alt en nypa vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda först ihop det torra ingredienserna för sig och de blöta för sig. Blanda sen ihop allt och fördela på bakplåtspapper. Ställ in i ugnen i 20 minuter, rör om efter halva tiden.
Detta kan givetvis varieras i det oändliga med ingredienser, men jag tyckte denna kombon var god.

Här ser ni en av mina favorit kombinationer; mixar avokado med kvarg (tillsätt gärna någon form av smak ex funlight, eller steviadroppar), hackad kiwi och min enga granola!

image2

Lycka till!

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter.
Vi står för lärande, kvalitet och status.