Text: Felicia Pirgaip

I många år i modern tid, ungefär sedan 70-80 talet, har det ansetts att en brunbränd person är framgångsrik och lyckad. Den här typen av hype har visat sig ge oss skadliga effekter eftersom UV-strålningen personerna utsatte sig för visade sig ge hudcancer. Men i mångas ögon är fortfarande en brun kropp någon man eftersträvar eftersom man upplever sig fräschare och mer hälsosam. Då kan vi vara glada, att den kosmetiska branschen tagit fram mängder med bra Brun Utan Sol-produkter. Brun Utan Sol ger din hud en brunbränd touch och finns i olika mörkhetsgrader, dessutom finns brun utan sol i flera olika konsistenser, allt från olja, spray, mousse, kräm och alla konsistenser du kan tänka dig. Du kan även välja att gå till en salong och utföra en professionell spray tan vilket verkligen ger dig en verklighetstrogen bränna utan att den skulle vara skadlig.

Men hur fungerar egentligen brun utan sol?

Alla Brun utan sol innehåller ämnet dihydroxiaceton, som förkortas DHA. DHA är utvunnet ur naturliga sockerarter från tex sockerbetor och vindruvor.  Det som skiljer märkena åt är hur de har komponerat sitt recept. Receptet utgör bland annat hur bra de lyckas kamouflera den karaktäristiska färgen som bildas av reaktionen mellan DHA och aminosyrorna i huden. Receptet utgör även vilken färg du får av BUSen. En sur hud och en surare blandning ger en brunare färg av huden. Då ju mer basisk huden och blandningen är desto mer orange blir färgen. Med det sagt är det alltså väldigt individuellt hur just din hudton blir av BUSen.

Att använda brun utan sol i sig är inte farligt alls. Men du ska tänka på att DHA släpper lös fria radikaler i kontakt med stark sol därför är det precis som innan, lika viktigt att använda hög solskyddsfaktor för att minimera rynkornas uppkomst.

Aminosyrorna reagerar med DHAet i Brun Utan Solen och skapar melanoidin som är kemiskt likt hudens eget färgämne melanin. Reaktionen sker dock endast i det allra översta hudlagret där de döda hudcellerna befinner sig. Därför håller en BUSning ca 7 dagar, men håller du efter kan du vara vackert brun länge.

Tänk på att det är minst lika viktigt att använda SPF trots brun utan sol, dels för att brun utan solen inte ger något skydd. Men även för att den släpper ifrån sig fria radikaler som verkar stressande för huden och kan bryta ner kollagenet så att du blir rynkigare. Så din hudvårdsrutin och SPF är fortfarande väldigt viktiga!

60464355_460370331422246_4451132212393279488_n

Hur använder man brun utan sol bäst?

För att brun utan solen ska fästa allra bäst rekommenderar jag en oljefri skrubb över huden du ska BUSa. Därefter smörjer du in dina torraste områden med en lotion som är rik på fukt. Detta för att minimera risken för att huden ska bli fläckig. Det har även kommit flera hjälpmedel att använda när man använder Brun Utan Sol, som exempel en vante gjort på microfibrer. Men även speciella sminkborstar som jämnar ut kanterna mycket effektivt, de kan även användas för att punktmarkera områden som du missat.

Låt Brun Utan Solen torka in ordentligt, gärna 15 minuter innan du klär på dig finare kläder eller lägger dig i dina favoritlakan.

Nu kan du njuta av din vackra solbränna som inte är skadlig för din hud!

Detta är ett blogginlägg.
Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte SHR.

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter.
Vi står för lärande, kvalitet och status.