Text: Birgitta Tingberg

Nu har vi helt plötsligt vår, snart, hoppas i alla fall jag. Påsklov snart för en del men inte för andra. Har funderat på vilket av alla de ämnen jag har skrivit upp att jag ska blogga om som jag ska välja denna gång. Fastnade, på grund av den debatt, som varit på bland annat Facebook. Det är något som gäller den yrkesgrupp jag tillhör men också de som använder de tjänster som en hudterapeut erbjuder.

Det jag tänker på är att det dyker upp många olika yrkesgrupper som utför behandlingar de inte har adekvat utbildning för. Jag tänker på fransstylister som köper någon typ av filler (antagligen från någon oseriös leverantör eller från något annat land) och sprutar in i läppar och på andra ställen, där man verkligen kan orsaka stor skada. Jag tänker på de som gått någon kurs på några veckor/månader och som sen använder avancerade behandlingar med nålar, kraftfulla syror mm och arbetar inom ett område som hudterapeuter arbetar inom och där en auktoriserad hudterapeut har adekvat utbildning. Det är klart att man kan kalla sig för vad som helst (om det inte är skyddad yrkestitel; såsom läkare, sjuksköterska mm).

En auktoriserad hudterapeut har gått en utbildning som är på minst 1 år, på heltid. Utbildningen ska vara godkänd av SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation) och av Cidesco (internationellt organ där SHR är medlemmar och de följer de utbildnings-rekommendationer som Cidesco ställt upp). Detta är någon slags garanti för att de som gått en SHR-godkänd utbildning har kunskap som gör att man som kund kan känna sig trygg med att ”hen” förstår hur huden fungerar och vad som är OK att göra och inte OK.

SHR har dessutom ställt upp strikta krav för vad en medlem får göra och inte. T ex är det inte OK att en hudterapeut injicerar filler. Det är rena rama Vilda Västern inom detta område. Det finns Fransstylister som injicerar filler. Det är inte OK! Jag har också svårt att förstå att någon vågar utsätta sig för detta.

På min salong har jag en läkare som kommer och tar hand om mina kunder och hjälper dem med filler, botox mm. Det förekommer då och då att kunder hör av sig då de blivit felbehandlade och vill ha hjälp från mig eller från ”min” läkare. Mycket tråkigt då de blir felbehandlade. Jag råder dem alltid att gå tillbaka dit där de gjort sin behandling. Dessutom gäller ingen vårdgaranti då detta inträffar. Hade för en tid sedan en kund som inte kunde stänga ena ögat på grund av behandling. Läppar fulla med knölar, för mycket filler så det inte är snyggt, ojämnt sprutat så det inte är symmetriskt mm.

Gå in på www.rebs.se och titta vilka som är godkända av dem. REBS betyder Rådet för Estetiska Behandlingar. Följande kan man läsa på deras hemsida:

”Sverige är ett av mycket få länder i Europa som inte ställer några nationella krav på specialistbehandlingar. Samtidigt ökar efterfrågan på estetiska behandlingar med 8% per år.

REBS grundades för att säkra den estetiska branschen i Sverige och ge möjlighet för patienter att hitta kvalificerade behandlare.

Alla är legitimerade läkare, sjuksköterskor eller tandläkare, innehar grundutbildning samt genomgår årligen minst en specialistutbildning. Därtill är de bundna enligt avtal att följa de etiska reglerna.”

På REBS:s hemsida hittar man certifierade behandlare.

Gå även in och titta på: http://estetiskainjektionsradet.se/. Även där finns de behandlare som är godkända.

Inom båda dessa organisationer måste man vara legitimerad personal. Det vill säga: läkare, sjuksköterska eller tandläkare. Man måste dessutom ha blivit godkänd i det hantverk som injektioner är.

Läs också vidare på www.shr.nu och titta där om ni vill besöka någon hudterapeut. Där finns de som är medlemmar med och detta garanterar att personen i fråga har gått en godkänd utbildning. Mycket annan ”matnyttig” information finns också.

I dagarna har SHR släppt fem olika små filmsnuttar rörande just detta ämne. Det vill säga – gå till en auktoriserad hudterapeut. Du vet att den du går till har adekvat utbildning, att det finns en behandlingsskadeförsäkring och att du därmed kan få hjälp om något oförutsett inträffar.

Socialstyrelsen har vid två tillfällen påbörjat utredning inom just detta område. Nu är de inne på en tredje gång. Vi får se hur de lyckas denna gång. Det vore av största vikt att få till en reglering inom området snarast. Det är märkligt att just Sverige som annars brukar vara ett land med strikta regler kring så mycket i detta fall inte alls har någon reglering.

Ta hand om Dig på bästa sätt – för ingen kommer att göra det bättre än Du!

 

 

 

 

Auktoriserad hudterapeut och medlem i SHR samt näringsterapeut med inriktning funktionsmedicin

Detta är ett blogginlägg.
Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte SHR.

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter.
Vi står för lärande, kvalitet och status.