Text: Andréa Enström

Artikeln är en förkortad version av författarens examensarbete från Yrkeshögskolan för Hudvård Och SPA och fokus kommer att vara den yttre påverkan av tobaksrök och hudsjukdomar. I examensarbetet i sin helhet behandlas även den inre påverkan.

 

Historiskt ursprung
Att röka ansågs förr i tiden fint i många kretsar, och dessutom användes tobaken som läkemedel. Spanjorerna var först med att tillverka cigarrer i Europa och tillverkningen startade 1676. Cigaretten är däremot en fortsatt utveckling av cigarren, och 1800-talet blev cigarettens debut. Spanjorerna upptäckte nämligen att de kunde använda de orökta bladen från cigarrfimparna, dock blev det inte populärt förrän under Krimkriget (1853-1856). Dem brittiska soldaterna insåg att dem kunde rulla in tobaken i papperet som de normalt använde för att göra krut, och sedan tända eld på det. Idén till cigaretten kom på tal när vattenpiporna till deras turkiska kollegor förstördes under kriget.
Under 1960-talet var tobaksreklam vanligt förekommande och främjade tobaken enormt, och reklamerna hävdade för allmänheten att cigaretterna skulle ge längre och finare hår, en fräschare munhygien och att huden skulle få mer lyster.

 

Det var inte förrän 10 år senare, runt 70- och 80-talet, som kritiken mot rökning ökade och människor blev allt mer medvetna om rökningens skadliga åverkan. Kritiken berodde främst på den hälsofrämjande- och frisksportsvåg som drog in genom världen.

Cigarettens innehåll
Tobaksröken från tobaken inuti cigaretterna innehåller ett flertal olika fria radikaler och ämnen. Dessa kemikalier orsakar gemensamt skadliga effekter på kroppen, utvändigt samt invändigt. De kemikalier och ämnen som i första hand är mest förekommande i en cigarett är bland annat: tjära, arsenik, kadmium, formaldehyd, polonium, nikotin, ammoniak och kolmonoxid.

Tjära är en blandning av kemikalier som bildar ett svart, brunt och segt flytande ämne. Vid inandning av tjära fäster sig detta vid lungorna och dödar lungcellerna, och det är enbart 30% av den ursprungliga tjäran som andas ut igen i luften. En person som normalt röker ett cigarettpaket om dagen får i sig cirka 2,5 deciliter tjära om året. Detta leder till andningssvårigheter, och missfärgningar på lungorna uppstår. Det ämne som sedan kväver syretillförseln i kroppen är gasen kolmonoxid. Kolmonoxidet binder sig nämligen 250 gånger starkare än syret till hemoglobinet, i de röda blodkropparna. På grund av detta, ersätter kolmonoxidet en värdefull plats i varje blodkropp. De röda blodkropparna tar med sig kolmonoxidet ut i kroppen, istället för syret, vilket leder till att syretillförseln förhindras och kroppens celler får inte det syret som de verkligen behöver.

Andra ämnen såsom arsenik, kadmium och polonium är cancerframkallande och skadar hjärta, blodkärl, njurar och kroppens återhämtningsförmåga kritiskt. Arsenik kan nämligen störa benmärgens blodbildning och bildningen av de röda och vita blodkroppar, medan höga kadmiumnivåer i njurarna kan orsaka DNA-skador, fettoxidation och proteindefekter. I sin tur leder detta till vävnadsskada. Det finns likaså ett samband mellan höga kadmiumnivåer och benskörhet.

Formaldehyd är emellertid ett potent och kraftigt ämne som är huvudingrediensen till desinfektionsmedel, och används även för att bevara döda kroppar.

Det ämne som förorsakar beroendet av cigarretter är nikotin, som sedan förstärkts på grund av ammoniaken inuti cigaretterna.  Nikotin påverkar stresshormonerna adrenalin och noradrenalin som höjer blodtrycket och ökar pulsen. När man röker stiger blodtrycket direkt under de första minuterna. Den första cigaretten på dagen ger den största blodtrycksökningen. Desto starkare cigaretter och högre nikotininnehåll, desto större blir effekten på blodtrycket.

Människans yttre påverkan
Hudens yttre samt inre påverkningar beror främst på arv och ålder, men det påverkas även av yttre faktorer, t.ex. tobak. Forskare menar att en typisk rökares hud kan karaktäriseras som rynkig, gråaktig samt blek.

Huden
Det första människor ser hos en annan person är huden. Huden avslöjar snabbt välmåendet i kroppen via färg och spänst. Hos en rökare uppstår rynkor och synliga linjer märkbart tidigare i livet än hos en en människa som inte röker, huden är likaså allt mer livlös och slappare hos en rökare. Forskare hävdar att redan efter en vecka av rökning så försvinner den naturliga lystern och hudtonen blir gråaktig, och efter tio år har den åldrats markant. Experterna är överens om att rökning påskyndar åldrandet, och en rökare ser i genomsnitt 1 ½  år äldre ut än en icke-rökare.

Rökning påskyndar nämligen den nedbrytande processen som finns i hudens elastiska fibrer, och på grund av att detta, förändras hudens utseende snabbare. En av orsakerna till detta beror på att den normala produktionen av vitaminerna A och C förhindras i samband med rökning.

Vitaminernas funktion är att skydda huden mot kemiska ämnen och olika miljöpåfrestningar så som fria radikaler. Vitaminer förebygger likaså uttorkning, stärker kollagenstukturen samt motverkar finare linjer och rynkor. Ett resultat av en försämrad produktion av vitaminer och mineraler, leder till att: huden torkas ut, blir tunnare, känsligare; och rynkor samt synliga linjer uppstår tidigare än vanligt.

Utöver den påskyndande nedbrytningen i de elastiska fibrerna, framkallar rökning likaså en sammandragning i blodkärlens väggar. Kolmonoxid som finns i cigaretter angriper kroppens celler och tömmer dem på syre. Kombinationen av sammandragningen och kolmonoxiden, leder till att syre- och blodtillförseln i huden förhindras, och majoriteten av rökare får en mer blek, kall och gråaktig hudton. Med andra ord – huden kvävs inifrån.
Följaktligen, forskare i Kina ville reda på varför huden åldras i förtid i samband med rökning och gjorde därmed en studie på händelseförloppet hos en rökare och en icke-rökare. Dem mätte temperaturen och syrehalten i huden innan rökning, och sedan igen efter 30minuters aktiv rökning. Resultatet visade att temperaturen i huden hade ökat medan syrehalten hade sjunkit.

Håret
En av de många faktorer som påverkas av rökning är håret. Höga nivåer av kvicksilver, kadmium och bly gör att håret tunnas ut och blir svagare. De fria radikalerna angriper och bryter ner vitaminer som behövs för normal hårstruktur.
En studie som publicerades i en internationell hudläkartidskrift 2007, bekräftar att rökning skadar allvarligt hårsäckarna och hårrötterna. Utöver hårrötterna, hämmas likaså blodcirkulationen och de hormoner som styr hårproduktionen. I sin tur leder detta till att hårväxten försvagas. På grund av detta tappar rökare mer hår än normalt, de får håravfall. Håret får likaså en mer gråaktig och blek färg, blir tunt och mister sin naturliga glans.

Ögonen

Rökning skadar vår hälsa på många olika sätt, inklusive ögon och syn. Hans Gilljam, professor i folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet och engagerad i tobaksfrågor, berättar att det är troligt att många rökare inte är medvetna om att de risker de ökar för att få ögonsjukdomar. Förändringar på gula fläcken i ögat (AMD), samt grå starr är förekommande hos rökare. Forskare hävdar att rökare ökar risken för grå starr tredubbelt mer än en icke-rökare. Kemikalierna i cigaretten ändrar nämligen cellerna i ögats lins genom oxidation, och stora mängder av tungmetaller lagras i linsen. Typiska kännetecken för grå starr är att ögat blir grumligt, och den drabbade får sämre färgseende (svårt att urskilja färger) samt sämre syn. Ljuskänslighet är likaså allmänt för sjukdomen.

Utöver grå starr, ökar likaså riskerna för AMD (Age-related Macular Degeneration), även kallat åldersförändringar på gula fläcken. Tillståndet innebär att gula fläcken förändras, och dessa förändringar är tämligen negativa. Gula fläcken kontrollerar synskärpan i ögat och i sambandmed rökning stryps blodtillförseln till ögats näthinna. I sin tur leder detta till att blodkärlen mot gula fläcken påverkas. Förvrägningingar, suddighet samt blinda områden kan allt eftersom drabba synfältet för den drabbade.

Munnen
Distriktstandvården i Sverige konstaterar att munhälsan är betydligt sämre hos rökare än hos icke-rökare. Dem hävdar att tänderna missfärgas och resterande vävnader utöver emaljen klarar inte av tobaksröken. Tandköttet och käkbenet försämras och det är vanligt med tandlossning i samband med rökning. Distriktstandvården understryker dock att det är svårare att se hos en rökare ifall en tandköttsinflammation har brytit ut, detta på grund av att röken bidrar till en kärlsammandragning vilket leder till att blödningen vid inflammationen inte är lika tydlig.
Utöver inflammationer och missfärgningar är det vanligt att en rökare även har dålig andedräkt, detta är dock något som rökaren själv inte märker av, utan betraktas av omgivningen.

 

Händerna och naglarna
Gula naglar samt gulaktiga fingrar och händer är ett vanligt fenomen hos rökare. Efter en långtidsanvändning av cigaretter är det förekommande att naglarna blir allt mer tunnare och ibland försvinner helt.

Detta har sin orsak till nikotinet och tjäran som finns inuti cigaretterna, samt röken. De tre faktorerna färgar av sig på nagelbädden, nail body, när rökaren håller i cigaretten. Som ett resultat av den fysiska färgningen och sämre blodtillförsel, sker en missfärgning på både händer, fingrar och naglar. Tidvis kan blodcirkulationen även bli så låg i fingrar att man får stora problem med kyla och känsel, och får svårt att ta tag i saker ordentligt.

På grund av syrebristen av kolmonoxidet berövas nageln på dess syre och näringsämne, vilket gör att nagelns naturliga försvar bryts ner. I sin tur leder detta till att risken för infektioner, till exempel nagelsvamp, ökar.

Psoriasis
Övervikt, rökning och alkohol är potentiella triggerfaktorer för psoriasis. Åsa Shelin, redaktör för 1177 Vårdguiden, bekräftar i artikeln Psoriasis; att rökning och psoriasis har ett tydligt samband. Schelin menar att risken för sjukdomen ökar upp till 80 % hos rökare, samt har större odds att befara en högre svårighetsgrad av psoriasis. Sjukdomens typiska kännetecken är hudfläckar som är röda och fjällar, och beror på en inflammation i de övre hudlagren, epidermis och dermi. Pustulosis palmoplantaris är en svårbehandlad variant av psoriasis på händer och fötter och drabbar i många fall rökare.

Atopisk dermatit
Eksem drabbar ca 10% av befolkningen och är den vanligaste hudsjukdomen. Eksem finns i många varianter och utgörs av en inflammatorisk process i de övre hudlagren. Typiska kännetecken för atopiskt dermatit, böjveckseksem, är att huden utvecklar torra, röda och kliande utslag. Eksemen smittar inte, men eftersom det är väldigt svårt att undvika att klia så är det lätt att huden blir skadad och mer mottaglig för bakterier och infektion.

Svenska studier belyser att ökningen främst har sin orsak till förändringar i miljön. Utslagen kliar mer än vanligt i samband med en miljö av enbart rökning.
Annika Scheynius, professor i klinisk allergiforskning på Karolinska Institutet, intervjuas i artikeln ”Eksem, en ökande klåda på kroppen”. Scheynius berättar att föräldrar som röker under graviditeten fördubblar risken för att fostret ska utveckla atopiskt eksem med en framställning av specifika IgE-antikroppar senare i livet. Detta gäller likaså under barnets första månader utanför livmodern.

Källor:
http://www.euroclinix.se/rokning-samband-impotens.html  2015-02-18 http://www.1177.se/Uppsala-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Rokning-och-snusning/ 2015-03-10
http://www.dermalogica.se/hudaldrande/Content 2015-03-16
http://m.netdoktor.se/sluta-roka-sluta-snusa/artiklar/rokning-ger-rynkor/  2015-03-16
http://www.psychologistsagainsttobacco.org/WebControls/Upload/Dialogs/Download.aspx?ID=18211 2015-03-16
http://www.tandlakartidningen.se/media/1351/Persson_8_2003.pdf 2015-06-22
http://biologib.wikispaces.com/Vad+h%C3%A4nder+i+kroppen+n%C3%A4r+man+r%C3%B6ker%3F 2015-06-22
http://www.psoriasisforbundet.se/mabra/halsa-livsstil/tobak-/tobak-och-psoriasis/ 2015-06-23
https://sv.wikipedia.org/wiki/Tobak#Odling 2015-06-23
http://www.1177.se/Uppsala-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Psoriasis/ 2015-06-23
http://alternativet.com/kroppenII.html 2015-06-23
http://tobaksfakta.se/nyheter/syrebrist-far-rokares-hud-att-aldras-snabbare/ 2015-07-08
http://c-vitamin.se/c-vitamin-i-hudvard/ 2015-07-08
http://www.reumatikerlinjen.se/2011/02/rokning-okar-risken-for-reumatism/ 2015-07-12
http://ki.se/forskning/eksem-en-okande-klada-pa-samhallskroppen 2015-07-25
http://www.1177.se/Uppsala-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Atopiskt-eksem—bojveckseksem/ 2015-07-26
http://distriktstandvarden.se/vuxentandvard/rokning-tander/  2015-07-27
http://www.snusfabriken.com/billigt/snus-nyheter/snus-mot-alzheimer/ 2015-07-31
http://www.akademiska.se/sv/Pressrum_old/Nyheter/Effektivare-bromsbehandling-i-sikte-mot-Alzheimers-sjukdom/ 2015-07-31
https://sv.wikipedia.org/wiki/Cigarett 2015-07-31
http://www.netdoktor.se/sluta-roka-sluta-snusa/artiklar/nedsatt-fruktsamhet-av-rokning/ 2015-08-06

 

Andréa Enström tog examen februari-16 vid Yrkeshögskolan Hudvård och Spa (YHHS) Hon jobbar som hud- och spaterapeut på Harmony Hud och Spa i Enköping sedan examen där hon ”trivs som fina fisken i yrket och ångrar inte en dag att jag blev hudterapeut”.

Detta är ett blogginlägg.
Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte SHR.

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter.
Vi står för lärande, kvalitet och status.