Under det sista inlägget om hud och kost kunde ni läsa lite mer om hudproblem och vilken betydelse kosten faktiskt har i dessa lägen. Vi tittade bland annat på hur mjöl, socker och mjölk kunde påverka kroppen och inflammationer samt hur viktigt det faktiskt är med en god och stabil kosthållning.

Så hur är det egentligen med kosttillskott och detox kurer? Funkar det egentligen och vad ska man tänka på?

Som jag nämnde i mitt förra inlägg så kan kosttillskott vara till stor hjälp för många hudproblem, men synliga och hållbara resultat fås oftast eller endast genom att man samtidigt utesluter vissa födoämnen. Med andra ord, snabba lösningar och mirakel existerar sällan i denna värld. Vad som också är viktigt att uppmärksamma igen och som avgör hur de flesta av oss mår är hur din mag- och tarm fungerar, samt hur mycket din lever och njure får jobba. Dvs hur mycket ”gifter” du får i dig varje dag.

Innan man börjar med att tillföra extra tillskott av mineraler, vitaminer, fetter osv kan det vara en bra idé att ”starta om” kroppen lite med en detox. Ordet detox betyder avgiftning och är till för att ge kroppen en nystart. Oftast sker en detox under 2-4 veckor och kan göras både med strikt kost, örttillskott, tarmsköljning m.m. Ju mer din lever får jobba, desto större risk är det att du åldras i förtid och även råkar ut för fler sjukdomar. Se därför till att avbelasta din kropp då och då om du lever tungt och stressigt.

Jag rekommenderar varmt alla att pröva någon form av ”detox” då och då, men det är ytterst viktigt att man hittar en metod som är skonsam och anpassad just för din hälsa. Det gör gott för alla typer av problemhudar, även om det till en början kan bli kraftigt värre. De positiva effekterna är fler än de negativa och många blir både piggare och gladare när man väl tagit sig igenom den jobbiga fasen.

När man sedan har valt att starta om kroppen kan det ibland kännas svårt att veta vad det är man ska fylla på med. Jag har därför samlat en liten lista som tar upp de mest vanliga tillskotten som förknippas med huden, samt vilken effekt man faktiskt kan vänta sig utav dem.

B5 – Pantotensyra: Ett av de mest förekommande preparaten just nu som lovar fin hy, fri från pormaskar och acne är b-vitamin 5. Dock pratas det om extremt höga doser för att få den acne behandlande effekten, därför räcker kosten inte till och tillskott måste tas. Det finns en studie från 1995 av Lit-Hung Leung som visar att B5 är extra effektivt och sägs påverka kovitamin A att inte överproducera androgener som i sin tur ger ökad talgproduktion. Problemet med B5 är att inte alla acneproblem alltid grundar sig i en fet, oren hy utan förekommer väldigt ofta även på torra hudtyper. Därför skall höga doser av detta ämne endast intas efter rekommendation från professionell.

ZINK – Zink är ett mineral som är nödvändig för allt liv och återfinns i alla celler, framförallt i huden. Många enzymer är helt beroende av detta mineral likaså för ämnesomsättningen samt hormonproduktionen. Vi känner oftast till zink genom zinkpasta och zinksalvor som ökar läkeprocessen och lindrar sår. Just på grund av sin läkande och lugnade förmåga samt för att det behövs vid hormonutsöndring är detta mineral extra bra att ta hjälp utav vid alla typer av inflammatoriska besvär, ex som acne, rosacea. Brist av zink kan leda till hudrelaterade problem som psoriasis, eksem och mjäll. Zink är dessutom extra bra att få i sig inför förkylningar tillsammans med c-vitamin för att motverka sjukdomar och är en viktig antioxidant för vårt åldrande.

C-VITAMIN – är ett vattenlösligt vitamin och är lätt att få i sig om man äter en varierad kost och mycket frukt samt grönt. C-vitaminet används till väldigt många områden i kroppen och är som sagt bra för att förebygga förkylningar, stärka kärl och kärlväggarna och spelar en viktig roll för vårt elastin och kollagen som finns i huden.  Detta vitamin är bland det viktigaste när det gäller att bekämpa skador från UV-bestrålning och det förekommer väldigt ofta både i behandlingssammanhang som i produkter för hudvård. Att ta tillskott av c-vitamin kan vara en bra idé om man inte dagligen äter mycket frukt och bär eller inälvsmat. C-vitamin behövs under ett jämnt intag under dagen för att huden skall kunna tillgodo göra sig det.

Foto: http://www.nimuebioscience.com/

D-VITAMIN – är egentligen inget vitamin utan ett hormon som bildas naturligt i vår kropp när vi utsätts för UVB-strålning. Framförallt pratas det om hur viktigt det är för att förebygga benskörhet, stärka immunförsvaret och för vårt skelett. D-vitamin kan också många gånger ge en ”smörjande” effekt på huden så eksem, torrhet och annan narighet lindras ofta och blir till det bättre. Dessa är oftast återkommande besvär under vinterhalvåret då vi inte kan producera något d-vitamin själva utan måste få i oss det via kosten och kosttillskott. Kroppen kan lagra d-vitamin upp till en månad så det är viktigt att inte överdosera. Det räcker med 15-25 mikrogram för en normal, vuxen person. Bästa formen att få i sig är D3- animaliskt d-vitamin.

OMEGA 3 – Denna underbara fettsyra tog vi upp lite sist och förekommer i många olika former. De mest aktiva och viktigaste formerna, DHA och EPA är extra viktiga där studier visar att dessa förebygger många inflammationsrelaterade sjukdomar som t.ex Alzheimers. Men även ALA – alfalinolensyra som kan omvandlas i kroppen till DHA och EPA kan oftast ha en väldigt god effekt på många hudproblem som acne, eksem, torrhet. Rekommenderad dos för att få en förbättring på hudproblem ligger på 500-1000mg/dag.

ANTIOXIDANTER – Antioxidanter är samlingsnamnet på aktiva ämnen som fungerar stärkande emot fria radikaler. Fria radikaler är syret vi andas, maten vi äter och livet som vi lever helt enkelt. Det är en naturlig process som gör av vi åldras och hudvården består bland annat till stor del av att bekämpa dessa och stoppa åldringsprocessen. Både C-vitamin och zink faller in under just denna kategori men även ämnen som alfa liponsyra, Astaxanthin är kraftfulla antioxidanter som är viktiga för hudens styrka och återuppbyggnad.

ÖVRIGA B-VITAMINER – det finns 8 olika b-vitaminer som alla anses ha en god effekt på hår, hud och naglar. Detta bland annat på grund av att de stimulerar ämnesomsättning och celldelning i våra celler. Vi tog upp B5 i början när det gäller acne behandlingar, men när det kommer till att få starka, friska celler är det viktigt att vi ha ett gott intag av samtliga b-vitaminer. Dock kan man få i sig för mycket b-vitamin så man ska alltid följa de rekommendationer som står på kosttillskotten om ingen annan rekommendation getts.

PROBIOTIKA – Detta är samlingsnamnet på våra nyttobakterier och vi hittar dem i vår mag- och tarmkanal. Det finns 5 olika bakteriestammar och dessa återfinns på lite varierade ställen i tarmen. Gemensamt för dem alla är att de bidrar till en god och balanserad miljö i vår tarm så elakartade bakterier har svårt att fästa. Du har säkerligen hört att 70 % av immunförsvaret sitter i tarmarna och det är just probiotika som man menar i dessa fall. De flesta av oss lever ett ganska ”snabbt” och stressfullt liv vilket gör att tarmfloran inte alltid bevaras som den ska. Att då tillföra probiotika dagligen kan vara en god idé och många hudproblem får en snabb förbättring genom att bara tillföra just dessa. När man väljer sitt tillskott av probiotika är det viktigt att man väljer ett tillskott som innehåller alla 5 olika bakteriestammarna. Likaså om man väljer yoghurt eller annan kost berikad med probiotika. Detta pga att de olika bakteriestammarna återfinns på olika ställen i tarmen och har var och sin funktion för vår hälsa.
Probiotika är extra viktigt för personer som under lång tid att tagit antibiotika för t.ex acne eller rosacea.
Inför en utlandssemester eller annan miljöombyte är det extra viktigt att få i sig dessa för att stå emot nya bakteriestammar som vi annars inte är vana vid för att motverka turistmage.

AMINOSYROR – Det finns 20 olika aminosyror som är viktiga för proteinets uppbyggnad. Protein är som bekant vår byggsten och finns i alla celler i kroppen. Hår, hud och naglar är kort och gott en proteinklump som byggs och stärks av just dessa aminosyror. Det finns både essentiella aminosyror som kroppen inte själv kan tillverka utan måste fås genom mat och kosttillskott. Aminosyror är väldigt vanligt inom kroppsbyggarbranschen men är minst lika viktigt för återuppbyggandet/nybyggandet av våra hudceller.

Foto: http://www.nimuebioscience.com/products/nimuen-a-d/ingredients

I vår bransch dyker det upp allt mer kosttillskott som sägs vara fokuserade på huden och det gäller som konsument att var uppmärksam och påläst för att få i sig bra tillskott som berikar och inte belastar. Doseringen av varje aktivt ämne är ytterst viktig för att få den effekt som produkten lovar och den är alltför vanligt att många kosttillskott/derma-nutraceuticals inte riktigt håller måttet.

För dig som lider av återkommande hudproblem och inte riktigt har koll på maten eller vad som passar dig bäst är du välkommen att kontakta oss för att veta mer om avancerad hudvård och vilka behandlingsalternativ det finns.

Avslutningsvis tänkte jag bjuda på ett bra alternativ som innehåller både mycket antioxidanter, fibrer och vitaminer. Smoothies kan göras i alla de former och varianter och det är bara din egen fantasi som sätter stopp. Ta det du har hemma och testa dig fram! Blir det inge bra, gör inte om det nästa gång!

Denna smoothie är extra bra för att stärka huden och passar perfekt till frukost som mellanmål. För att få med lite extra protein kan man lätt slänga i lite proteinpulver eller ett rått ägg. Detta är ett favorit recept från Superfruit.

SuperSmoothie m. Havtorn Ca 4-5dl

  • 1,5 dl apelsinjuice
  • 1 dl papaya
  • 1 dl hallon
  • 1 banan
  • 2 msk havtornspulver
  • 2 msk gojibär
  • 1 pressad lime

Foto: http://www.superfruit.se/

Mixa alltihop i en blender och njut! Tar noll minuter och är väldigt gott.

Må gott!


Josefine Runesson
Dipl. Hudspecialist, Aukt. Hudterapeut
Dipl. Kostrådgvare
Advanced Skin Care Göteborg