Text: Annica Joensuu

SHRlogga_60Ar

 

Vi vill med detta gratulera SHR som i år fyller 60 år.

Vi kommer att fira detta i samband med vårt årsmöte den 21 mars.

SHR är idag ett starkt och modernt förbund men som ändå lyckats behålla samma vision genom åren; att lyfta fram och stärka hudterapeuternas kompetens.

SHR bildades av 1955 på Ambassadeur i Stockholm.

En av initiativtagarna Elin Dahlstrand blev också ordförande i den nystartade föreningen.

Nedan är hennes berättelse om hur förbundet bildades.

 

SHR 60 år   1955 – 2015

I många år har jag tänkt bilda en förening av skönhetsvårdsutövare i Sverige, med mina många elever från Franska Skolan I Skönhetsvård såsom kärna, men åren gingo, många år, och någon förening kom aldrig till stånd, men så sommaren 1955 animerade mig en kollega från Schweiz att resa till internationella kosmetologkongressen i Badeb-Baden 9-15 juni det året.             Där sammanträffade jag bl.a med presidenten för internationella kosmetolog förbundet, Cidesco, Monsieur A. Feldscher, som genast utropade:

”Så utmärkt en svenska!

Då skall ni bilda ett förbund för skönhetsvård i Sverige och ansluta detta till Cidesco. Monsieur Feldscher lämnade mig ingen ro förrän jag lovat honom försöka bilda detta av honom så livligt åstundade svenska förbund.

När sommarmånaderna gått gjorde jag därför en rundresa i bil genom hela vårt avlånga land och besökte de flesta skönhetsinstitut på denna långa färdväg. Till alla innehavare ställde jag frågan: ”Har Ni intresse av att vi skönhetsvårdare bilda en egen yrkesförening?”

Resultatet av denna propagandaresa blev att jag vid min hemkomst intresserade sju kolleger att tillsammans med mig uppgöra och utsända en kallelse med inbjudan till bildande av en förening av svenska kosmetologer, förslagsvis benämnd ”Svenska Kosmetologers Riksförbund”. Undertecknare av denna kallelse voro: Elin Dahlstrand, Stina Jungefors, Inga Nilsson-Asplund, Gertrud Bergsten-Villow, Karin Lennström, Gunvor Beander, Elisabeth Liebenthal och Alice Broman, vilka således är att anse såsom SKR:s stiftare.

I kallelsen, som utgick till ett nittiotal personer, angavs dels förbundets ändamål dels vissa kompetensförordningar för medlemskap, samt inbjöds till sammanträde i Stockholm den 27 nov. 1955 å Ambassadeur för beslut om förbundets bildande, diskussion och antagande av stadgar samt val av styrelse.

I denna kallelse lanserades för första gången officiellt, kooperativt namnet kosmetolog á skönhetsvårdsutövare i Sverige.

Till kallelsen var fogad ett formulär, vari anhölls om svará följande frågor:

” 1. Anser Ni att en kosmetologförening bör bildas enligt de grunder som angetts i kallelsen?

2. Önskar Ni ingå såsom medlem?

3. Kommer Ni till sammanträdet den 27 november? ”

70 st svarade Ja på 1:sta och 2:dra frågorna och av dessa infann sig 47 st. till sammanträdet den 27 november. Inbjudan till mötet hade även gått till Schweiziska kosmetologförbundets ordförande Fru Maria Schweitzer, som i Baden-Baden välvilligt lovat mig att komma till Stockholm och ställa sin erfarenhet i bildande av kosmetologförbund till förfogande om och när bildandet av ett förbund i Sverige blev aktuellt.

Och så kom den 27 november, då slaget om förbundets stiftande skulle stå. Det hade nämligen veckan före sammanträdet framkommit att en ”klick” på 9 personer bildats, som ville sätta ”käppar i hjulet” och hindra att beslut om förbundets bildande skedde vid detta sammanträde och enligt de grunder, som angetts i kallelsen, bl.a. beträffande kompetensfordringarna för medlemskap. Med vetskap härom hade jag i samråd md de övriga stiftarna vidtalat hovrättsassessor Stig Jungefors att biträda oss såsom sekreterare vid mötet så att allt skulle gå juste och lagligt tillväga, varjämte ordnats med bandupptagning av alla anföranden som hölls. Trots de nios energiska motattacker beslöts á mötet med kompakt majoritet att förbundet med det föreslagna namnet ”Svenska Kosmetologers Riksförbund” omedelbart skulle bildas och att stadgar genast skulle antagas.

Det av stiftarne uppgjorda förslaget till stadgar föreslogs, diskuterades  grundligt punkt för punkt, beslöts och klubbades med en den smärre ändringar. Därefter valdes, i enlighet med de antagna stadgarne, förbundets första styrelse, som blev: Såsom ordförande Elin Dahlstrand, såsom ordinarie styrelseledamöter Stina Jungefors, Mary Carlsson, Elisabeth Liebenthal, Åke Stenberg, Alice Broman och Ingrid Trädgård, samt såsom styrelsesuppleanter Dagmar von Schultz och Margareta Sthén.

Därmed var Svenska Kosmetologers Riksförbund stiftat och konstituerat.          Elin Dahlstrand ledde såsom ordförande mötets förhandlingar.

Efter mötet var subskriberat middag ordnad i Ambassadeurs festvåning, med stor anslutning och under angenäm stämning, och dagen därpå voro stiftare och den nyvalda styrelsen, jämte fru Maria Schweitzer och hovrättsassessor jungefors av ordföranden inbjudna till middag i hennes hem.

Efter att styrelsen gjort anmälan om förbundets stiftande blev Svenska Kosmetologers Riksförbund den 9 januari 1956 invalt såsom medlem av internationella kosmetologförbundet, Cidesco.

shr60bildandet

SHR – den självklara branschorganisationen för alla hudterapeuter.
Vi står för lärande, kvalitet och status.